„До този момент ние се обръщахме към вас като комшии, приятели. Сега вече се обръщаме към вас като братя и сестри. Вие се отзовахте още в първите часове след трагедията и изпратихте с военните самолети спасителни екипи, които извадиха много хора под руините. От основаването на дипломатическите отношения между двете държави това беше най-силният жест на солидарност, който България ни оказа. За мен е гордост да съм посланик в такава държава“.

Това заяви посланикът на Турция Айлин Секизкьок, който се срещна с министъра на отбраната Димитър Стоянов.

Посланик Секизкьок посочи, че помощта на България е изключително ценна.

„Министерството на отбраната е готово да продължи да оказва необходимата хуманитарна помощ на Турция. Ние бяхме сред първите отзовали се държави - чрез Военновъздушните ни сили с военните самолети транспортирахме военни медици, спасителни екипи и хуманитарна помощ“, заяви министър Стоянов, като отново изрази искрени съболезнования към семействата на загиналите и пострадалите в тежките земетресения в Турция.

По последни данни 41 хил. души са загинали след земетресенията до този момент, а 2 млн. души са останали без подслон.

„Ние се опитваме да им осигурим покрив и отопление. Затова сме благодарни, че оказвате пълно съдействие на камионите с хуманитарна помощ, за да преминават транзитно през България до засегнатите райони. Ще разчитаме и на Вашата подкрепа пред Европейския съюз за възстановяване на щетите от земетресението“, каза още посланик Секизкьок.

„Ще имате категорична подкрепа на България в Европейския съюз за всяка необходима помощ за Турция. Ние в Министерството на отбраната оставаме в готовност при Ваши искания да окажем подкрепа според нашите възможности“, заяви министърът на отбраната.

Той разказа на посланика, че военнослужещите от Втора механизирана бригада в Стара Загора са събрали дарения за семействата на пострадалите в Турция.

„Това е малък жест, но показва нашата искрена съпричастност към вашия народ“, каза министър Стоянов.