„Емоцията сред разрушенията в Турция е най-голямото нещо, което те държи. И аз, и колегата Явор Владимиров, с когото бяхме една седмица в най-тежко пострадалите райони в Турция, няма да забравим очите на хората – тези, които са преживели силния трус, които са в палатковите лагери и в момента нямат домове, които са загубили всичко. И най-вече очите на онези, които са загубили близки“. Това коментира в „Тази сутрин“ репортерът на bTV Петър Антонов.

„Още в първите дни, в които бяхме там, между живите ни включвания при нас в палатковия лагер в Адана, който се намира на бившия пазар на града, дойде една жена. В палатка живеят от 7 до 10 души. Те получават храна по три пъти на ден. Тази жена вече нямаше нищо, нямаше дом, нямаше близки. Имаше само палатката си, дрехите, които носеше, и няколко одеяла. Тя дойде при нас и ни покани да закусим с нея. Очите на тази жена никога няма да ги забравя – емоцията, с която подходи към нас. Начина, по който ни поздрави, говореше ни на турски, обясняваше ни“, сподели още той.

„Такива примери не липсват, те са между самите хора, оцелели след силния трус“, допълни Петър Антонов. 

„В момента хората изпитват тъга по това, което са загубили и търсят начини да продължат живота си – дали ще си помогнат сами, или ще очакват помощ от държавата. Чакат момента, за който Турция даде заявка – че ще построи 30 000 нови жилища. По последна информация се очакват тези строежи да започнат през март. Ще бъде необходима обаче една година, а през това време хората ще трябва да живеят или в палатки, или при приятели. Учител, чийто блок пада, живее със семейството си при негов приятел“, разказа репортерът на bTV.

“С Явор Владимиров влязохме в болницата в Искендерун, която се намира на метри от първите срутени сгради. Тя е пълна и работи с пълен капацитет. В първите мигове, когато хаосът е бил навсякъде, в операционните на болницата влизат 1500 души. Лекарите и до момента работят без почивка. Там са, за да помагат“, посочи още Петър Антонов.

„Преди бедствието пациентите си плащаха, но сега не взимаме никакви пари от тях. Всички те са наши семейство. Загубихме трима колеги, но животът продължава“, споделят лекарите пред камерата на bTV.

„На 150 км от Искендерун се намира разломът, който се отвори след земетресението. Той е доста голям и със сигурност се превръща в някаква атракция. Много хора от Европа и Америка отиваха да видят мястото.

Градът до него е малък, с по-занижен социален статус. Хората там бяха изплашени от това, което се е случило. При земетресението видели и гъст облак зелен дим“, разказа Петър Антонов.