Битият от турски граничари български турист на пункта в Лесово е извършил нарушение – направил обратен завой, без да бъде проверен.

Въпреки това агресивните турски служители ще бъдат наказани. Контактна група между двете държави разследва причините за инцидента.

Държейки да крие лицето си, битият турист разказа, че три пъти го връщали заради липсващ печат в паспорта. Отказал се от еднодневната екскурзия в Турция и тръгнал да се врьща. На пункта за дезинфекция на българска територия, турски граничари го нападнали. 

"Усещам, че шофьорската ми врата се отваря. Обръщам се и тогава вече силен юмрук в лицето, в лявото око... в това време няколко ръце ме хванаха за дрехите и ме изкараха насила извън колата", разказа потърпевшият.

Боят продължил и навън. 

"И най-лошото е, че те не дойдоха да ме попитат нещо или да се опитат да ми обяснят, направо започнаха удари срещу мен и страшни крясъци на турски език", допълни той.

Турските граничари го помислили за нарушител, обясни вътрешният министьр Валентин Радев. 

"Когато минава на проверка вече на турското ГКПП, има някакъв проблем със системата, те не успяват бързо да сложат печат и да му оправят документите и той решава, че се отказва, прави обратен завой през граничния пункт и тръгва обратно. Но през това време турските гранични власти решават, че в тази кола има нещо съмнително и ще мине през ренгена. Десетина-двайсет метра назад, вече в нашата част, те го настигат", обясни министър Радев. Според него българският гражданин е трябвало да предвиди, че след като му казват, че ще има ренген, трябва да остане да го проверят.

Турция е поднесла извинение на българската страна.

Потърпевшият е категоричен, че ще търси обезщетение.

Той ще иска по 30 000 лева от тримата турски граничари на смяна.