От 1 септември чешките туристи ще пътуват до България без PCR тест и карантина. Отпадат същите изисквания и за влизащите от Турция, Сърбия и Беларус. 

Унгария реши да допусне туристи от трите си източноевропейски съседки - Полша, Чехия и Словакия, при представяне на актуален негативен тест за коронавирус. Миналата седмица Будапеща предупреди, че ще затвори границите си за чужденци от днес, за да предотврати увеличаване на случаите на заразени. Прибиращите се унгарски граждани могат да излязат от 14-дневна карантина само при два негативни теста за COVID-19.

В Румъния от този понеделник отварят ресторантите и кафенетата на закрито. Театрите и кината ще работят на половин капацитет. Позволяват се представления, концерти и фестивали на открито с до 500 души публика. Зрителите задължително трябва да са на столове на разстояние един от друг и да носят маски.

Учениците в Англия са изостанали с три месеца в учението си заради карантината. Това сочи проучване на преподаватели на острова. Разликата в познанията между богатите и бедните деца се е увеличила почти двойно след затварянето на училищата през март. Новата учебна година започва днес в Англия и Уелс.

Хиляди ученици в цяла Европа се завърнаха в клас. В повечето държави промените са сходни: дезинфектанти, често проветряване и задължителни маски извън класните стаи.