Туристическите обекти, в които 100% от персонала е ваксиниран, ще получават специални стикери от министерствата на туризма и на здравеопазването. Първият бе поставен днес на един от хотелите в комплекс "Албена" от министър Стела Балтова и главния санитарен инспектор Ангел Кунчев.

Идеята е стикерите да позволят на обектите да се рекламират по-успешно, защото са безопасни и да привличат гости. Кунчев уточни, че ще разпореди служителите на РЗИ по морето да популяризират новата инициатива сред собствениците на хотели и заведения.

За да бъде възстановен туристическият сектор, трябва средата да е сигурна и да гарантира здравето както на работещите в бранша, така и на гостите, каза министър Балтова.

В "Албена" броят на ваксинираните служители вече надхвърля общо 70%, а в комплекса действа ваксинационен център. Освен това е осигурена и база, където да бъдат настанявани тези, които евентуално са заразени с COVID-19.

Ваксинационният процес трябва да бъде фирмена политика, каза още министър Балтова, цитирана от БТА. По думите ѝ вече в много места за настаняване в страната се предлага ваксиниране и на гостите.

Като добър пример в това отношение тя даде комплекс "Св. св. Константин и Елена", в чиито хотели, освен ваксинация, има възможност тези, които отпътуват, да си направят PCR тестове.

Добри практики има и по Южното Черноморие и те трябва да бъдат максимално популяризирани, за да заработи секторът още по-добре, обобщи Балтова.