До края на май се очаква голяма част от работещите в туризма да бъдат ваксинирани, заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). По думите им към момента е създадена добра организация за имунизиране на заетите в сектора както по Южното, така и по Северното Черноморие. 

Към момента желание да се ваксинират са проявили 86 000 служители от туристическия сектор. 

От браншовата асоциация посочват, че приоритетното ваксиниране на заетите в сектора е една от мерките за осъществяване на летния сезон и привличане на повече гости чрез промотирането ни като сигурна дестинация. 

До дни списъците с желаещите служители в туризма, които искат да се ваксинират ще бъде обобщен от Министерство на туризма и ще бъде изпратен до 28-те Районни здравни инспекции за организация на самия процес по имунизация.

Голяма част от списъците са като заявена бройка вместо с конкретни имена, тъй като хотелиерите изчакват с наемане на персонал извън основния им за лятото, предвид трудната ситуация, отменените чартърни полети от Германия и Великобритания за май и юни, както и очакваното по-късно начало на сезона. 

От туристическия сектор приветстваха приемането на нови правила за влизане в страната – вече ще се признават не само PCR, но и антигенни тестове, сертификати за ваксинация и доказателство чрез стар тест за преболедуван COVID-19 през последните 6 месеца. 

Към момента желание да се ваксинират са проявили 86 000 служители от туристическия сектор.