Хотелиерите по Черноморието у нас са притеснени, че летният сезон е пред провал, заради изискването за зелен сертификат за влизане в България.

Влизащите в страните, предпочитани за летен туризъм - Гърция, Италия, Испания, Хърватия и Албания, трябва да предоставят валиден цифров сертификат за COVID-19.

Ако не разполагат с такъв – доказателство за преболедуване или валиден PCR или бърз тест.

Единствено Турция, която не е в Европейския съюз, към момента е отменила изискването, но само при влизане през сухопътна граница. При пътуване с въздушен транспорт представянето на сертификата остава.

След основен ремонт хотел на първа линия в Слънчев бряг е очаквал 150 туристи от Румъния за Великден, с които да стартира и летния сезон. Част от тях анулират резервациите си. 

„На нас ни е изключително важно, изключително важно да се премахнат всички ограничения. Тази несигурност отдръпва туристите!“, казва хотелиерът Румен Мончев.

Според Българската хотелиерска и ресторантьорска организация конкуренция това лято ще е основно Турция. Там до дни се очаква да паднат мерките и при пътуване със самолет.

„Настояваме да бъде премахнат този сертификат! Настояваме здравното министерство да се вслуша малко в бранша! Сега приемаме 150 000 украинци, без да се изисква сертификат и маски. А в един момент решават да поискат сертификати от туристите - тези хора, които ще донесат и средства за националния бюджет и за всичко останало. Неразумно е това!“, казва зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

„Най-правилната стратегия в случая е ние да следваме какво правят нашите преки конкуренти, а в случая Гърция и Турция. Конкуренцията на дестинациите ще бъде много яростна“, казва туроператорът Христина Славова от Бургаска регионална туристическа камара.

Засега здравните власти не дават знак, че са готови да променят условията у нас. Сертификатът за влизане е общоевропейско решение.

А хотелиерите настояват и за ваучери за почивка за българските туристи, с които държавата да компенсира ръста на цените.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!