Туристическият бранш настоява за кризисни мерки за спасяване на летния сезон. За целта към Министерството на туризма е създадена работна група от експерти, която спешно да реши как чужденците да дойдат на почивка у нас.

Със 70 души персонал, който обслужва 36 туристи от Полша – така започва сезонът в един от хотелите в Слънчев бряг.

„Спешно трябва да се информират нашите основни партньори – Великобритания, Германия, Бенелюкс, Чехия, Унгария, Полша, че ние сме сигурна дестинация, че при нас работят ресторанти и плажовете са отворени“, казва хотелиерът Вълчо Вълчев.

Възстановяване на полетите от Русия и въвеждане на електронни визи, премахване на тестовете за туристи от съседни държави и „зелени“ коридори за организирани групи са други мерки, за които настоява браншът.

„В Румъния наш автобус 48 часа стоя на границата, не можеше да влезе. Искаме да има буферни зони, където тези туристи единствено и само в тези буферни зони да спират за престой, след което директно да идват в България“, обяснява Евелина Пулева от Бургаската регионална туристическа камара.

А докато чакат западни туристи, някои бази отварят за български медици.

„Правим го първо с цел благодарност, защото ние сме наясно, че стресът и напрежението, което беше върху тези хора, е много сериозно“, казва Деница Бахарова, управител на такъв хотел.

Решение за мерките се очаква в края на май. Междувременно Министерският съвет определи цената на чадърите и шезлонгите да бъде намалена наполовина или премахната изцяло по желание на концесионера.