Турция се разграничи от посланика си у нас Сюлейман Гьокче. Дипломатът не беше включен в официалната делегация на турската държава по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Турция, предаде пратеникът на bTV.

Официално от Министерския съвет на България заявиха за bTV, че не са се намесвали в състава на турската делегация.

"Забелязали ли сте, че винаги, посланикът, който е на дадената страна е в състава на делегацията. Оставям на вас да си отговорите на въпроса защо го нямаше днес Гьокче”, заяви Борисов.

Министър-председателят съобщи пред журналисти, че по време на тричасовата си среща с президента Реджеп Тайип Ердоган се е извинил за поведението на Валери Симеонов и неговите активисти на границата по време на предизборната кампания.

„Опитах се да извиня г-н Симеонов за дърпането на жената на границата. Мисля, че се прие, вие чухте и премиерът Йълдъръм каза, че след като имат сигурност в нас, ще остане в миналото и това.

Опитахме се да се концентрираме с президента върху това което бихме могли да изградим заедно. Теми, които биха ни влошили настроението, се стараехме двамата да не ги слагаме в дневния ред, защото има действително по-важни неща, които можем да направим".

Българската страна пък е поставила въпроса за намесата на турския посланик Сюлейман Гьокче по време на предизборната кампания у нас.

Бойко Борисов съобщи, че по време на разговорите си с Ердоган са обсъдили подписването на двустранно споразумение между България и Турция за реадмисия на бежанците, в случай че ЕС се забави с подписването на общо такова споразумение.

Той обясни още, че по време на изборите и референдума се е натрупало напрежение, затова разговорът е продължил дълго.

Без Турция охраната на южната ни граница е невъзможна, категоричен беше Борисов.

"Разговаряхме по много теми. Имаше натрупано много напрежение по време на референдума, бяха изпуснати нервите в много страни, и сега вече като минаха изборите и референдумите и всичко останало, се нормализира обстановката.

Защо е толкова важно да се говори с Турция – защото на първо място без тях няма охрана на границата.

Ние изпълняваме, както и те, своите ангажименти и на практика имаме нулев натиск.

Искаме това да го облечем в споразумение. (...) Виждате наказателни процедури вече върху Унгария, Полша и други държави за това, че не приемат обратно мигранти.

Затова аз пък проявявам голям натиск върху колегите от Европа и в случая с президента Ердоган да продължи тази практика и, ако се забавят, ние да го подпишем".

Снимка: Facebook

Исках да чуя малко повече от кухнята от основните действащи лица за това какво се прави в Сирия. Те водят война, кой какъв герой е в тази война, какви са им интересите, допълни Бойко Борисов.

Относно газовите коридори, Борисов коментира, Европа вече става зависима от Турция, всички газови коридори минават от там.

„За толкова прокламирания от всички нас азерски газ, всъщност, той минава през цялата територия на Турция. Ние сме длъжни да се върнем в тази игра и да наложим правила, и да участваме активно, защото, пак повтарям – в България има много философи, но, ако някой ми каже как азерският газ ще прескочи Турция и ще дойде в България като алтернатива, няма как да стане.

Ние имаме интерконектор, един строим, а в момента минават 16,7 млрд. куб. м газ от Украйна, през Румъния, през България за Турция.

В момента, в който сработи „Турски поток” тази газ в Турция си отива директно в нейната тръба. Тогава ние ще останем на сухо. Затова полагаме тези усилия и грижи. Затова и по-миналата събота Теменужка Петкова подписа пътната карта в Санкт Петербург, която гарантира от руска страна 15.4 млрд. куб. м газ. Сега тази седмица със Сърбия ще подпишем, че те са готови да вземат от България 14 млрд. куб. м газ. Така че – много воля, усилия, дипломация и да се надяваме, че ще се получи”.

Посещението на премиера Борисов в Турция започна в Анкара със среща с колегата му Бинали Йълдъръм. След нея турският министър-председател благодари на България, че за разлика от другите европейски страни е подкрепила Турция по време на опита за преврат.