Подправяне на бюлетини и в монтанското село Габрoвница. Видеото е от изборната нощ и част от него се разпространява в социалните мрежи.

"Тук ще си ги измисля… Дай да отбележим и преференции – на 120, на 104, на 111… А бе за всичките, де, но трябва да дойде някой да помага", се чува глас на записите в секцията.

В близо четиричасовия запис се виждат хора, които не би трябвало да са там. Член на секцията потвърждава, че е имало нередности.

„За преференция не съм видяла да се дописва и за манипулация, но за броенето на кметските специално, когато започнаха да броят на другия кандидат – аз стоях до момчето,  което ги броеше, и кандидат-кметът се развика по мене, което може и да се види“, коментира Лилия Славчова, член на СИК-Габровница.

Тя посочва, че кандидат-кмет е бил в секцията по време на броенето. Според друг от членовете на комисията не е имало манипулации.

„Е, какво поправяне, аз не знам за какво поправяне. Как да го кажа - не знам. Какво дописване на преференции? Председателят, заместник-председателят, членовете на комисията, застъпници, всичко“, заявява Алексей Асенов, член на СИК.

Председателят на комисията, както и кандидатът, спечелил повече гласове, не бяха открити за коментар. Конкурентът му пък днес не беше в района.

Районната прокуратура в Монтана разпореди проверка на данни за извършено престъпление срещу политическите права на гражданите по време на преброяване на бюлетините в Габрoвница.