Тонове развалено месо станаха причина за затварянето на един от най-големите месокомбинати у нас. От Агенцията по храните потвърдиха информацията и обясниха, че става въпрос за замразено месо без документи, с изтекъл срок на годност от 2009-а.

Спряното производство е в Силистра. Засечени са над 4 200 килограма негодно месо и затова незабавно месокомбинатът е затворен.

В момента контролните органи проверяват дали под някаква форма, например в преработени продукти, е стигнало до крайните потребители. Пред bTV от ръководството на предприятието увериха, че не е било влагано в производството.

Но трябва да направим уговорката, че това ръководство е чисто ново - само на месец и тепърва ще се правят ревизии. Предприятието е с апетити към чуждите пазари и е подало заявка за износ в Русия. Изненадваща проверка от София обаче установява четирите тона негодни меса в склада.

„Това е сборно месо - агнешко, телешко, свинско. Въпросът е, че няма никакви документи и срокът му на годност е изтекъл от 2009 година, което е недопустимо за такова предприятие. Това е едно от най-големите предприятия в България. И не можем да се излагаме пред света, както и нашите потребители да са потърпевши”, каза шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов.

Месокомбинатът в Силистра е раздиран от сериозни скандали вече година, заради криза в управлението. Новите шефове твърдят, че производство почти няма. Не знаели и за тоновете развалени меса.

„Щом няма никаква маркировка, значи не е пуснато в мрежата, но продължавам да ви убеждавам, че аз не знам нищо и не мога да ви кажа нищо по-конкретно”, каза зам.-управляващият в месокомбината Александър Цочев.

В момента в предприятието тече пълна ревизия. А шефът на Агенцията по храните увери, че ще последват дисциплинарни наказания, очакват се и уволнения.

От Областната дирекция на агенцията в Силистра коментираха, че не е имало умишлено затваряне на очи за тоновете развалено месо.

„Може би и ние имаме някаква вина, но ще си я понесем. Но, пак повтарям, това е задължение на собственика и никъде не е регламентирано в какъв срок то трябва да бъде обезвредено и предадено на екарисаж”, коментира Георги Петров от дирекцията. Проверките продължават.

"Отлежалото" месо от 2009 година е само 20 килограма, останалото количество до 4 тона обаче също е негодно за консумация. Засега няма гаранции, че суровината не е влязла в производствения процес, предположенията и на контролните органи и на новите собственици са, че не е стигнало до краен потребител.