След церемонията „Полицай на годината” вътрешният министър Цветан Цветанов не пропусна да коментира пред журналисти мярката за неотклонение на задържания за незаконна търговия с цигари в Костинброд Тодор Хаджижеков-Тотко Поршето.

На 22 декември цигареният бос беше пуснат от съда срещу гаранция от 10 000 лв. „Мярката на Поршето е била постоянна в началния етап, впоследствие тя е променена, а през 2007 г. делото е било прекратено. Щетата, която е нанесъл на бюджета, от стоката, която е била задържана, е 1,2 млн. лева. Парите са много определящ фактор в някои от решенията, които се взимат”, заяви Цветанов.

Той не скри разочарованието си от решението на магистратите да пуснат Поршето. „Потъпкване на труда на полицаите и на правоохранителната система - случаите за това са много. Няма как да обясним на обществото, че човек, който е създал организация за производство на цигари, задържан, има толкова много доказателства в това, което сме представили като веществени доказателствени средства за съдебен процес, е некоректно”, каза още министърът.

Специализирания апелативен съд пусна Поршето на свобода преди 5 дни. Съдия Драгомир Кояджиков прецени, че доказателствата срещу сочения за организатор на фабрика за фалшиви цигари не са достатъчни, за да го остави в ареста за постоянно. Още при ареста на бандата на Хаджижеков вътрешният министър заяви, че доказателствата срещу Поршето са косвени, защото "винаги е успявал да се измъкне от подобни специализирани операции, защото винаги е организирал, но не е участвал пряко".