Първите електронни гишета за граничен контрол в България заработиха на Терминал 2 на Летище София.

Засега те са програмирани да проверяват само паспортите с биометрични данни на пристигащите граждани от Европейския съюз, Европейската икономическа зона и от Швейцария.

Освен да подобри сигурността на страната, се очаква системата, в която са включени четири гишета, да намали времето за проверка на пътниците и да оптимизира работата на граничните полицаи.

По-малко от 10 секунди са напълно достатъчни на новата система да сравни 17 специфични точки от лицето с информацията от паспорта и да установи дали документите, с които пътува то са истински.

Над 8 000 души са минали през тестовия период и в реалната експлоатация. Установени са повече от 13 лица за издирване. През следващата година ще има подобни иновации на аерогарата в Бургас.

Драстично намаляване на времето за проверка е един от най-големите плюсове на системата. По-малко от 10 секунди са напълно достатъчни на новата система да сравни 17 специфични точки от лицето с информацията от паспорта и да установи дали документите, с които пътува то са истински.

"Лицата се разпознават дори с очила. Изключително надеждно е", заяви комисар Бисер Костадинов, Гранична полиция.

Изграждането на четирите гишета струва 572 000 лева. Финансирането е осигурено по проект на Европейския фонд „Външни граници”.

Системата беше открита от вътрешния министър Цветан Цветанов, според когото реализацията на проекта показва ангажираността на България за присъединяване към Шенгенското пространство и постигане на високи стандарти на сигурност.

„Имаме много сериозни намерения да продължим да усвояваме фондовете от ЕС по надграждане на сигурността на външната граница,” заяви Цветанов на церемонията по откриването на новите гишета. По думите му в момента тече процедура за 38 милиона лева за интегрираната система „Зелена граница”, която ще бъде изградена по протежение на 100 километра от българо-турската граница. На 4 септември ще бъдат официално открити 58 км от системата.