Църквата чества Успение на Пресвета Богородица, който е един от 12-те големи християнски празници. Денят се отбелязва и от православни, и от католици.
Народната традиция нарича празника Голяма Богородица. На него след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените раздават за здраве и за починалите близки.
На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.
Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Ядат диня и грозде. Вярващите даряват на църквата свещи, кърпа и пари.
На този ден празнуват всички, които носят името Мария.
Изпращайте вашите снимки и видеоматериали от отбелязването на празника в страната в рубриката „Аз, репортерът”.