В сезона на зимнината цените на зеленчуците стават все по-солени. Най-много са поскъпнали доматите и краставиците. В сравнение с лятото сметките за част от продуктите, които затваряме в буркани, са скочили двойно.
По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата доматите и корнишоните са поскъпнали с около 50 на сто. Патладжаните и чушките също ни струват по-солено. На годишна база обаче нещата не стоят толкова драматично, даже напротив - забелязва се поевтиняване, като най-драстично е при зелето и доматите.
Във великотърновското село Хотница приготвянето на зимнина е традиция. И тази година в къщата на Миронка Иванова изобилства от вкусни консеври.
„Един буркан с чушки печени от магазина 3 лева струва. За мен това нещо е скъпо, докато мога аз вкъщи да си го произведа. Предпочитам вкъщи аз всичко да си правя. Малко е трудоемко, ама няма как”, казва жената.
Много столичани също предпочитат домашните консерви и при това са готови да платят повече. В един определен магазин всичко идва директно от градината на фермерите, а лютеницата е по специална семейна рецепта.
„Казаха ми, че тази лютеница за първи път я правят по нов начин и чакаме сега реакция от клиентите, за да видим дали им харесва и дали да продължат да я правят”, обясни управителката Мира Цолова.
Тази година киселото зеле няма да е толкова кисело, защото цените поне засега са по-ниски от миналогодишните. Все още българските зеленчуци преобладават по пазарите, но търговците предупреждават, че идва време на вносната стока. Илизаме от сезона на родното производство и цените вероятно ще продължат да вървят нагоре.