Българската православна църква последна от всички православни църкви започна да издирва пострадалите заради вярата си от комунистическия режим

И румънската, и руската православна църква отдавна са издирили, канонизирали и издали житията на мъчениците, пострадали заради вярата си от комунистическия режим. У нас Ловчанският митрополит Гавраил вече е започнал да търси български християни, пострадали по същата причина през последните 60 години.

„Българската православна църква е единствената от православните църкви, която нито е издирила, пострадали от комунистическия режим, което е позорно, най-малко подходящо е митрополит Кирил да дава такава идея като лично за него има съмнение че е получил епископския си сан с помощта на ДС. Намирам това за безсрамно от негова страна - намирам за безсрамно да се прави предизборна кампания, в края на краищата трябва да има чист кандидат за патриарх”, коментира проф. Калин Янакиев.

Решение за издирване на мъчениците има от години, разкриването на досиетата на митрополитите обаче го поставят в друга светлина.

„Има нужда да се каже тази историческа истина и да се прекъсне тази зависимост от комунистическия режим, да се покаже, че църквата не е била само зависима и репресирана, а е била една достойна и работеща църква”, обясни доц. Костадин Нушев.

Документи за преследвани и проляли кръв заради вярата мъченици ще се търсят в архивите на службите и лагерите, както и в личните архиви на близките на пострадали духовници, монаси, архиереи. Митрополит Кирил вече посочи имената на двама протосингели от Видин и София - Ириней и Наум.