Нови трусове във властта. Ескалират турбуленциите сред партньорите в управлението. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че заради констатирани нарушения и създадено обществено напрежение е отстранен директорът на „Пирогов“ Валентин Димитров.

По повод освобождаването му ГЕРБ обявиха, че спират да подкрепят закони, внесени от правителството, тъй като уволнението било в разрез с постигната договореност да не се правят кадрови промени в институции и регулаторни органи без съгласуване.

„Заявката на Денков за „Пирогов“ беше, че това няма да се случи, особено ако има доклад, който не е подплатен. Денков очевидно не взема решенията. Някой друг ги взима. Вероятно министърът на здравеопазването ги взима. Имаше ясна договорка между Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, че не ни трябват повече трусове“, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и настоя да бъде изработен механизъм как да стават назначенията.

По-късно министър-председателят Денков отговори:

„Министърът на здравеопазването ме информира за доклада още миналата седмица. Той беше много ясен, че има притеснителни твърдения. Беше въпрос на време и процедура да се вземе решение. Това е изцяло в неговите правомощия“, коментира премиерът Николай Денков по отношение на рокадата в „Пирогов“.

„Малко съм изненадан от агресивната реакция. Работа на Народното събрание е да приема бюджета, да приема законите. Ако НС смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен, аз мисля, че имаме проблем. Всеки трябва да си гледа задачите. Има начини, ако искат те да се намесят в този процес. Да извикат министъра и да го изслушат. Не е това начинът – да блокираш бюджета, защото не си съгласен с решение“, добави той.

„Министърът има права. Когато той твърди, че има основание, има доклади – може да пристъпи към действия. Той ме информира, не съм му казвал да го прави, но не мога и да го спра, защото ще излезе, че му въздействам върху работата. Представете си, ако започна да се меся в МВР и областните управления. Очаквам от министъра да защити позицията си пред Народното събрание и обществеността си. Крайно време е да се разберем кой какви правомощия има, а Народното събрание да си гледа законите и бюджета“, подчерта министър-председателят.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се включи по телефона в предаването „Лице в лице“ и обяви, че не се спазват поети ангажименти между партньорите в управлението.

„Най-колегиално накарах Десислава Атанасова да се обади на акад. Денков да им каже, че не сме съгласни с подобна смяна, без да имам никакво отношение със сегашния директор на „Пирогов“, който насилствено дори смени проф. Балтов. Това е един брутален акт към докторите и всички останали“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

„Този доклад е изсмукан от пръстите си. „Пирогов“ е на печалба, сменя се директорът, защото преди време той огласи един случай с един съветник – Мустафа Емин. Това стои в основата на смяната на директора“, смята Костадин Ангелов от ГЕРБ.

Реакция дойде и от ДПС:

„Заявяваме своята пълна подкрепа за "Пирогов". Призоваваме партиите и шефовете на кабинети да се оттеглят от намеса в здравния сектор и кадруване в болниците заради лични свои интереси“, посочва Делян Пеевски, съобщават от пресцентъра на партията.

За напрежението между здравното министерство и най-голямата спешна болница стана ясно още миналата седмица.

Тогава министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че има одитен доклад, който е бил представен на премиера, а на въпрос дали ще смени директора на „Пирогов“ той отговори: „Изглежда не“.

И въпреки, че на 28 ноември смяна на ръководството не беше на дневен ред за министъра, то проверка в Търговския регистър показва друго.

Само ден преди изказването му в регистъра са подадени документи, сред които и  решението на здравния министър да освободи директора на „Пирогов“.

От друг документ става ясно, че още в същия ден – 27 ноември, е имало заседание на Съвета на директорите, като в него вече не фигурира Валентин Димитров.

На негово място е избран Константин Димов. Официалната информация за тези рокади обаче дойде едва днес. В позиция от Министерство на здравеопазването съобщиха, че мотивът са констатирани нарушения в доклад от 134 страници.

„По време на проверката са установени нарушения, включително и на Закона за обществените поръчки. Във връзка с това е образувана прокурорска преписка и в МЗ е постъпило писмо от АДФИ, с което се предоставя информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение“, обявяват от Министерството на здравеопазването.

А на фона на всичко това Софийският градски съд спря вписването на новия директор на „Пирогов“, но само докато се реши дали молбата от стария директор е допустима и основателна.