Всяко спасяване на пострадал човек е трудно, дори и само защото става въпрос за човешки живот.  Животът поставя хората в различна ситуация, а редица занимания са заредени с повече риск от обичайното. Затова и спасяването на хора в планини и труднодостъпни места е нещо различно.

Не е достатъчно човек да има необходимите общи медицински познания. Необходимо е да може да стигне и достигне до дадено място. Да използва за това различни технически съоръжения и да преодолява препятствия от комбиниран вид.

У нас, освен пожарникари, Гражданска защита и Планинската спасителна служба, има и пещерни спасители. Пещерното спасяване у нас съществува от години. Възниква редом със заниманията на хората да проникват в пещери.

Снимка: Ладислав Цветков

Пещерите са особени места, притежаващи специфични дадености. Отвесни и хоризонтални, лесно и трудно проходими. Напълно сухи или с наличието на реки и такива с поредица от сухи и водни участъци. Съществуват много сложни системи от пещери, които са не само трудно достъпни, но дори са с дължина от десетки и стотици километри.

Проникването в такива сложни системи е напълно съотносимо с изкачването на някой осемхилядник. Екипировка, базови лагери и много тежки препятствия за да се достигне поставената цел. Естествено, разликата е съществена. В пещерите се работи на тъмно, а наличието на простор е лукс, който често пъти липсва.

Наблюдавам тренировка на пещерни спасители при прилагането на една от най-трудните техники: преминаване на сифон и спасяване на пострадал в човек от другата страна. Сифоните в пещерите са досущ като тези домашните. Вода разделя две прилежащи части, в случая – две галерии. На подобни места се работи с водолазно оборудване, но приликите са само до там. Както в планината има простор, а в пещерата няма, така е и с морето и тези водни участъци в пещера.

Тъмнината е само едно от препятствията. Мътна вода и тясно място, което да преодоляваш с водолазно оборудване е трудна задача. Ориентиритеса напред и назад. Ако сифонът е по-дълъг и с разклонения, а водата мътна, тогава условията са напълно екстремални.

Нашите и словенски пещерняци трябва да направят всичко. Да се гмурнат, да проверят мястото, да прекарат от другата страна носилка и да се върнат за да извадят пострадалия от пещерата. Това, което правят, е тренировка, но преминаването на сифона е напълно реално. Работата им е част от международна среща по пещерно спасяване, която се провежда у нас. Пещерняци от редица европейски страни са на място за да споделят своя опит. На практика, всяка държава има определена методика по която работи и уеднаквяването и споделянето на начините на работа е част от общата цел за по-добра ефективност.

Статутът на пещерните спасители в различните държави от ЕС е различен и се намира в различни звена. У нас пещерните спасители са изцяло доброволна организация. По думите на Красимир Колевски, това е една и от малкото доброволни организации от подобен тип, която се издържа сама, а оборудването, което имат, си купуват сами.

Снимка: Ладислав Цветков

Красимир споделя, че никога не отказват помощ при критични обстоятелства, при които техните умения са най-ефективни, но всичко е до там. Дори няма регламент, с който да оправдаят отсъствието си от работа заради подобни акции. С две думи, ако работодател не прояви разбиране може да изгубиш работата си без значение, че си бил да спасяваш човешки живот.

Ако базовото оборудване все пак с цената на лични лишения може да се набави, един от нашите водолази, Александър Стоев от Пловдив, казва, че цялото специално оборудване е събрал с помощта на приятели и лични средства. Тук не става въпрос за гащеризон, каска, осветления, самохвати, карабинери и десондьор, а за водолазно оборудване.

Алескандър казва, че години са необходими за да си на ниво, а дори и малките грешки са фатални.

Докато наблюдавам тренировъчната акция, отнасям критика, че медиите се сещат за тях само когато има инцидент. След това са забравени от всички. Не им се сърдя, нищо че в случая това не е така. Те просто са прави. Едни истински доброволци, които трупат умения с години за да спасяват човешки живот. Хора които заслужават огромно уважение.

Пиша всичко това, докато тече пореден политически скандал. Към този скандал са насочени камери и обективи.

Вижте и видеото