От пролетта досега случаите на скарлатина у нас са се увеличили три пъти. Това съобщи в студиото на bTV проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.

"Откакто махнахме маските пролетта, имаме три пъти увеличаване на броя на случаите на скарлатина, което е нещо очаквано, тъй като маските наистина пазят и мерките, които бяха за COVID-19, бяха потиснали скарлатината", заяви проф. Кантарджиев.

По думите му скарлатината е често заболяване особено есента и зимата. 

Какво да направят родителите, ако детето се оплаче, че го боли гърлото?

„Най-важното за скарлатината и за ангината, най-честата инфекция при децата, това са бързите тестове, които преди 15 години ги бяхме въвели. Тестът се извършва както за COVID – бърка се в гърлото и в рамките на 10 минути може да се каже това стрептококова инфекция ли е или не е“, обясни проф. Кантарджиев.

Ако е стрептококова инфекция, задължително трябва да се даде антибиотик, отбеляза професорът.

„Не най-скъпият, а най-хубавият. Това са пеницилиновите антибиотици и цефалоспорините. Антибиотиците се изписват от доктор, както и доктор поставя диагнозата“, допълни проф. Кантарджиев.

Какви са симптомите на скарлатината?

„Зачервено гърло, демаркация в гърлото, малинов език и лимфни възли под челюста. Нещо много важно – диференциална диагноза – при скарлатина и при стрептококова инфекция на гърлото, при ангина - няма кашлица“, съобщи проф. Кандарджиев.

Има ли кашлица, трябва да се мисли за вирусна инфекция, добави той.

Тревожни данни за смъртни случаи във Великобритания

Във Великобритания подценяват значението на антибиотиците, каза проф. Кантарджиев.

„Там от години правят едни кампании по масмедиите да говорят срещу антибиотиците, но антибиотиците са най-успешните лекарства. Даже преди 15 години, когато правиха една кампания за намаляване употребата на антибиотици при лечение на респираторни инфекции се стигна до там – намалиха с 40% "ненужната" употреба на антибиотици, увеличиха детската смъртност и смъртността при възрастните. Такова нещо не бива да се допуска“, отбеляза проф. Кантарджиев.

Той допълни, че три неща са проблем през есента и зимата – грип, коронавирус и респираторен сцинтиален вирус.

„Сега се развива грип. Има доста грип в Турция, има грип в Румъния. У нас грип почти няма. Чакаме го януари да се разпространи епидемично", каза още професорът. 

По думите на проф. Кантарджиев пикът ще е през месец февруари.