България трябва да си плати глобата и да не разрешава на чужденци, особено тези извън ЕС, да купуват земеделска земя у нас. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV Юлиан Ангелов, депутат от „Обединени патриоти”.

„830 000 евро глоба не е нищо за една държава. Националната сигурност и националните интереси на държавата струват много по-скъпо. Това е смешна цифра”, коментира Ангелов.

Той препоръча на земеделския министър да настоява пред ЕС субсидиите за земеделските производители у нас и в Западна Европа да се изравнят.

„В България земеделските производители получават 5 пъти по-ниски субсидии, отколкото например в Холандия. Там цената на декар земеделска земя е 6500 евро, а у нас средно е 500-600 евро. Трябва да помогнем на нашите земеделски производители да получават по-големи субсидии и тогава те самите ще купуват българската земя и тя ще е тук, а не разни фондове с подставени лица от Саудитска Арабия, Турция или други държави да изкупят българската земеделска земя и те да диктуват какво се случва в нашата държава”, каза депутатът.

„Представете си момента, в който например Турция с подставени лица с неясни средства изкупят земя и решат да я направят дарение на ислямска фондация. Или решат чрез тази земя да насаждат на местното население как да гласува на избори”, посочи той.

„Искаме да направим така, че да няма възможност чужди интереси да влияят в България чрез закупуването на земеделски земи”, каза Ангелов.

Вижте още във видеото:

По-рано днесБСП събра политическа подкрепа срещу изискването на ЕС на страната ни да продава свободно земеделски земи на чужденци. Всички партии са приели идеята да се опита да се запази забраната. Изключение направи ДПС, които са на мнение, че така ще нарушим основни принципи на Eвросъюза, с които вече сме се съгласили.