Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе онлайн заседание, на което регламентира възможността да бъдат издавани електронни направления и рецепти. 

При обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, поради разпространението на заразно заболяване, лекарите от първичната извънболнична помощ ще могат да издават на пациенти от техния регистър електронни направления за медико-диагностични изследвания с оглед установяване на заразеността от съответното заболяване, решиха правителството и социалните партньори. 

Направленията ще се издават без извършване на преглед на пациента, но след провеждане на телефонна консултация за обсъждане на оплакванията на пациента и снемане на анамнеза.

Електронните направления и електронните предписания ще се издават и съхраняват чрез специализиран медицински и аптечен софтуер, с който разполагат лечебните заведения и аптеките, сключили договор с НЗОК, и няма да се изисква предоставянето им от пациентите при посещение на съответните лечебни заведения или аптека. 

С предложените промени ще се облекчи работата на лекарите в извънболничната и болничната помощ и ще се улесни достъпът на здравноосигурените лица до консултации, медико-диагностични изследвания, лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!