За първи път регистрираха официално у нас нов подвариант на „Омикрон“. По първоначални данни той е по-заразен и вече доминира в някои европейски държави. Новата мутация е засечена в три области на страната. 

За така наречената B.A.2 мутация се знае, че е по-заразна дори и от „Омикрон“, откъдето произлиза. Установените случаи у нас са 7. Регистрирани са в София, Бургас и Търговище.

Снимка: btvnovinite.bg

В Националния център по заразни и паразитни болести е установено, че случаите на „Омикрон“ растат. Той се намира в 75% от изследваните проби.

От първа ръка Милена Божилова се убеждава, че COVID-19 може да заразява повече от веднъж. Преди дни тримесечното й бебе е преболедувало вируса за трети път.

„Първата му среща още при раждането, беше в пика на „Делта вълната“. Месец по-късно една от сестрите му беше положителна. Той имаше леки симптоми. И последният път преди 2 седмици, когато имаше положителен тест – със сигурност това беше „Омикрон“. Беше абсурдно. Аз изобщо не вярвах, че може отново да излезем положителни“, разказа майката.

Снимка: btvnovinite.bg

Казва, че и сега не е напълно спокойна за семейството си: „Задължително си имам едно на ум. Вече не мога да повярвам, че след като човек е преболедувал – нищо не може да се случи“.

„Омикрон“ успешно заобикаля вече изградения имунитет, предупреждават вирусолози. Той вече има 4 подварианта, но B.A.2, който е установен и у нас, набира сили. Вече е установен в близо 60 държави.

„По-лесно от Омикрон се предава, но клиничната картина е същата, ваксините предпазва по същия начин. Засега нямаме данни да е свързано с пътуване. При всички, без един, заболяването протича леко, те са били на домашно лечение“, уточни директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Снимка: btvnovinite.bg

Проф. Христова не очаква подвариантът да доведе до нарастване на случаите. А експертите вече виждат първи признаци, че вълната затихва.

„Като че ли наблюдаваме едно задържане на заболеваемостта в платото на кривата. И смятам, че ще започне бавно и постепенно спадане на COVID. По-категорично бих казала, че през топлите месеци на годината ще затихне епидемиологичния процес“, заяви епидемиологът проф. Дойчева.

Всеки следващ вариант е по-заразен, защото това е начинът на вируса да оцелее, допълва експертът.

Снимка: btvnovinite.bg

Вече е ясно как ще започне вторият учебен срок. В 4 области у нас всички ученици ще учат присъствено. Това става ясно от обобщена справка министерството на образованието за графика, при който ще започне вторият. Класове онлайн няма да има в Разград, Силистра, Търговище и Шумен.

Във всички области децата от 1. до 4. клас ще учат присъствено.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!