Нови 249 случая на „Омикрон“ и първи инфектирани с негов подвариант у нас, установиха от Центъра по заразни и паразитни болести.

Новата мутация е намерена в 7 проби от София, Бургас и Търговище. В момента „Омикрон“ доминира както по света, така и у нас, но във все повече държави се откриват случаи на втория му подвариант, заяви директорът на центъра проф. Ива Христова.

Тя уточни, че доминацията на новия вариант е приблизително 75% към 20 януари, а към днешна дата най-вероятно вече е достигнал 100%.

„Както „Делта“ имаше над 200 подварианта, така „Омикрон“ има 4, от които подвариант №1 доминира в целия свят. Подвариант №2 се различава с над 20 мутации и набира скорост в някои страни – Дания, Филипините, Индия“, допълни тя. 

Проф. Христова заяви, че новият подвариант се предава по-лесно и затова започва да измества оригиналния вариант. Към момента няма данни болестта да протича по-тежко новият подвариант. 

„Няма да обърне тренда на разпространение у нас, която намалява и очакваме в рамките на месец да се нормализират нещата у нас“, обясни директорът на центъра.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!