Специализираната прокуратура обвини трима души за участие в престъпна група за набиране и трафик в чужбина на мъже с цел сексуална експлоатация, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

В хода на разследването е станало ясно, че групата от 2018 г. набирала момчета и млади мъже между 14 г. и 24 г. – предимно спортисти от школи по борба и с нисък социален статус. В социалните мрежи им се обещавали високи възнаграждения, като следвала покана в луксозно жилище и заснемане на видеоклип с порноградско съдържание.

Така жертвите били държани в подчинение докато бъдат транспортирани зад граница - според събраните досега доказателства в Англия, Швейцария, Франция, Германия и Дубай (ОАЕ). Там те били предлагани в сайтове за запознанства.

Разследването е започнало през 2020 г. и на 28 април тази година групата е била разбита след арести в София, Сливен и Тетевен. На 7 адреса са намерени и иззети компютри, лаптопи, телефони, електронни носители на информация, тефтери с имена и суми, документи за парични преводи, албуми с еротични снимки и диапозитиви, договори за наеми и др.

На тримата задържани ще се иска постоянен арест.