Акция на Специализираната прокуратура се проведе в два града на страната. Операцията е свързана с разследването срещу бизнесмена Васил Божков, който се укрива в Дубай. Задържаните до момента са трима.

Снимка: btvnovinite.bg

Акцията започна от два адреса в София. Първият е домът на Славчо Марков в квартал "Симеоново" и офис на охранителна фирма  на улица "Черковна" 38. Освен в столицата, арест имаше и в Сандански.  

Снимка: btvnovinite.bg

По неофициална информация се предполага, че Славчо Марков е направил снимката на разследващия бизнеса на Божков прокурор Ангел Кънев. Тя беше публикувана на профила на бизнесмена с 18 обвинения преди седмица.

Снимка: btvnovinite.bg

„Става дума за делата на Васил Божков. Ще преценим колко души ще бъдат задържани. Това е адресът на г-н Славчо Марков. В момента се прави претърсване в дома му“, обяви прокурорът Димитър Франтишек Петров.

Марков е бивш шеф на преобразуваната вече ЦСБОП. Счита се, че се е грижел за охраната на Васил Божков в последните години. Близките му отказаха да коментират акцията.

Снимка: btvnovinite.bg

Обискиран беше и офис на охранителна фирма.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тук има един офис, който ще бъде претърсен. В рамките на днешния ден на територията на София се извършват процесуално-следствени действия по едно от разследванията срещу Васил Божков“, обяви прокурор Калин Близнаков.

Белезници щракнаха и на ръцете на Веселин Балтов в Сандански. Той също се свързва с охраната на бизнесмена.

Реакция след акцията имаше и от Васил Божков в социалния му профил:

Снимка: btvnovinite.bg

„Специализираната прокуратура пак влезе в ролята си на наказателен отряд. Задържани са мои бивши служители. Сред тях е и 70 годишен адвокат. Причините отново са непознати за българските и европейски закони. Ако целта на хунтата е да арестуват всички, които ме познават или подкрепят, ще трябва да построят още много затвори“, написа Божков.

Ще бъдат ли повдигнати обвинения след задържанията и акцията - от спец прокуратурата засега запазват мълчание. Това ще се разбере на обещан от тях брифинг.