По традиция на много места в страната на 14 февруари се извършва т.нар. зарязване на лозите. Прави се с надежда, че годината ще е плодородна.

Според традицията на днешния празник най-възрастния стопанин реже три пръчки и полива с вино лозите. „Те трябва да се пазят до следващия Трифоновден - в семейството, в къщи, за да е плодоносна реколтата от грозде“, споделя Стоян Георгиев, собственик на лозя.

От 1000 декара лозя в село Ботево произвеждат бяло, розе и червено вино. След бране гроздето отива в 5-тонни ферментатори. Червеното вино ферментира от 20-24 градуса, а бяло и розе - на 12 градуса. Процесът отнема близо месец.

„Розето е от червено грозде. Това е по бяла технология, в смисъл, че само се източва мъстта и след това ферментира. Докато червеното грозде ферментира с ципите. Тъй като танините са съсредоточени в ципите, при тази ферментация те се извличат максимално“, обяснява технологът Светла Иванова.

След ферментацията част от виното отива в тези бъчви, където може да отлежава от шест месеца до десет години. В избата има реколта каберне, сира и рубин. Дъбовите бъчви се отварят за дегустация на всеки три месеца.