На 14 февруари, по стар стил, почитаме Свети Трифон Зарезан. По традиция на този ден лозята се зарязват за плодородие. Навръх празника си винари призоваха за приемане на нов закон за виното.
Като географско указание Дунавската равнина поставя под общ знаменател вината произведени във Видин и Варна, например. Щом са от Дунавската равнина, значи трябва да имат сходни качества, а това изобщо не е така, казват специалистите.
„Както и вината от Бургас и вината от Сандански или Петрич, например. Те са коренно различни и като сортова структура и като качество, заради това, може би, защитените географски указания в България, трябва да претърпят промяна“, коментира Венелин Георгиев от Националния институт за изследвания и сертификация.
Винарите в изба в Ямбол формално са в същото географско указание Тракийска низина като вината от Петрич и Бургас. Държат да кажат, че тяхното вино е различно.
„Това вино, което е било подложено има ореол самата капка, има около себе си голям ореол светещ“, обяснява Диана Стоянова.
Сухите вина трябва да имат захарност не повече от 5 грама на литър. Това се установява в Националната лаборатория за изследване на виното.
Винарите от избата в Ямболско показват снимки, на които около капката вино има ореол. Дължи се на това, че правят виното си под звуците на Бетовен и Вивалди.
„Виното чува звука, чува вибрациите, тоест музиката предава своите вибрации на виното“, казва Диана Стоянова.
Във всяка бъчва е монтирано устройство, което пуска на виното симфонии на Бетовен.