Трифоновден е православен празник в чест на свети Трифон, който се отбелязва от Българската православна църква на 1 февруари (по Юлианския календар).

Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци — 1, 2, 3 февруари. Те се празнуват както следва: 1 февруари — Трифоновден; 2 февруари — Сретение Господне и 3 февруари — Свети Симеон.

Народният празник Трифон Зарезан се почита от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. В България е запазена традицията празникът да се отбелязва и на 14 февруари заедно със свети Валентин (католически празник).

Свети мъченик Трифон е роден около 225 г. в с. Комсада, близо до град Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя. Родителите му били дълбоко вярващи християни и отрано се потрудили над своето чедо да разгорят в сърцето му любов и преданост към Бога. Усилията им се увенчали с успех - Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса.

Римският император Гордиан (238-244) не бил християнин, но не преследвал последователите на Иисус. И Бог му сторил милост за това. Той имал дъщеря Гордиана – умна и хубава. За нея идвали видни и прославени момци. Но в това време тя тежко заболяла душевно.

Измъчена и изтерзана, тя пробвала всичко. Лекували я най-способни лечители, но накрая родителите ѝ се убедили, че за болестта ѝ е нелечима.

Тя обаче непрестанно повтаряла едно и също: „Никой не може да ме излекува, освен Трифон.“ Тия думи отдавали на душевното ѝ страдание и ги отминавали без внимание. Но когато нямало вече какво да правят, императорът наредил да се провери навсякъде из империята има ли такъв човек, който лекува болни. Той поискал да му го доведат.

Св. Трифон тогава бил едва на 17 години. Довели го в Рим. И понеже Бог чрез него дал изцеление на Гордиана от нелечимата болест, мнозина повярвали и приели християнството.

Императорският дом се изпълнил с радост. Благоволението на императора към християните станало толкова явно, че вече го смятали за таен християнин. Той дарил богато свети Трифон и с благодарност го изпратил у дома му. Но сърцето на юношата било чуждо за богатството, затова той раздал по пътя всичко на нуждаещите се.

На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Вари се пиле, а в бъклицата се налива от най-хубавото вино. Всичко се поставя в шарена торба и с нея стопанинът се отправя към лозето.

На лозето всеки човек се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, които пази от Бъдни вечер. Лозите се пръскат със светена вода и се благославят за плодородие и берекет.

Избира се цар на лозята – обикновено имотен човек, след което се прави обща богата трапеза на самото лозе или у дома.

Имен ден днес празнуват: Трифон, Трифонка, Лозан, Лозана, Гроздан, Гроздана, Радко, Рачо.