Прокуратурата повдигна три обвинения за три престъпления на шофьора трафикант Мухаммад Дургаам, който предизвика катастрофата в Бургас със 7 мароканци, съобщи Зорница Щърбева, говорител Районна прокуратура Бургас.

Той е управлявал автомобила под въздействие на наркотици.

Той е сириец по рождение, бил с документ за самоличност от островната държава Сейнт Кидс, настанен е в лагера в Харманли и очаквал да получи документи за статут на бежанец.

„С цел да набави за себе си имотна облага противозаконно е подпомогнал 7 чужденци, граждани на Кралство Мароко без документи за самоличност да преминават през територията на България в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез МПС. Наказанието, което се предвижда за това престъпление е лишаване от свобода за срок от 1 до 6 години, както и глоба от 5000 до 20 000 лева“ , обясни Щърбева.

Мухаммад е управлявал автомобила след употреба на наркотични средства – опиати. 

„Наказанието, което се предвижда за това престъпление е лишаване от свобода за срок от 1 до 3 години, глоба от 500 до 1500 лева, както и лишаване от право да управлява МПС“, каза прокурорът.

„Повдигнато е обвинение и затова, че на същата дата, мъжът противозаконно е пречил на полицейските служители да извършат своите задължения, като въпреки подадените светлинни и звукови сигнали той не се е съобразил с тях и не е спрял управлявания от него автомобил. Напротив ускорил е скоростта на движение и се е опитал да осуети извършването на проверката“, обясни още Щърбева.

Наказанието, което се предвижда за това престъпление, е лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 до 2000 лева. Ако бъде признат за виновен по трите обвинения, ще получи само най-голямото наказание.