В Бургас задържаха осмия избягал чужденец от преследвания снощи автомобил. При екшъна с полицията се стигна до катастрофа в центъра на града.

Мароканецът беше задържан 12 часа, след като се измъкна от полицията.
При акцията снощи бяха задържани още шестима мароканци и 44-годишният шофьор от сирийски произход с английски документи за самоличност, за когото полевият тест показа наличие на наркотици.

Шофьорът отказва да спре на сигнал на Жандармерията за проверка в района на село Дебелт, откъдето започва преследването. Още няколко полицейски коли се включват в гонката, която завършва с катастрофа в тесни и оживени улички в центъра на Бургас. Забива се в паркирал автомобил на семейство от „Слънчев бряг“.

Прокуратурата повдигна три обвинения на шофьора трафикант Мохамад Дургаан, който бил с документ за самоличност от островната държава Сейнт Кидс. Той е бил настанен в лагера в Харманли и очаквал да получи документи за статут на бежанец.

„Управлявал е МПС-то по начин, който застрашава живота на останалите участници в движението, като се е движил в лентата за насрещно движение и е преминавал на червен светофар“, заяви Зорница Щърбева, говорител Районна прокуратура Бургас.

Гонката започва в община Средец, където се измести пътят на мигрантите, след като бяха поставени 7 КПП-та около областния град заради натиска.

„След като тази чуваемост, която ние очакваме и от политиците и от професионалното ръководство на високи нива очевидно липсва, е почти сигурно, че ще прибегнем към други действия“, заяви Валентин Попов, предс. СФСМВР.

Синдикатите в МВР се готвят за протести.