Три нови жалби са депозирани срещу регистрацията на „Движение „Да, България” през последните три дни – този път във варианта му на коалиция между „Да, България” на Христо Иванов, Зелените и ДЕОС.

Една от новите жалби (вж. текстовете им на сайта на ЦИК) е подадена от гражданин на име Яне Георгиев Янев (както са имената на председателя на „Ред , законност и справедливост”), който твърди, че е събирал подписи в за регистрацията на „Да, България” сред гей общността, за да може тя да получи своето политическо представителство в лицето на новата формация на Христо Иванов, където „седем на всеки десет души са гей”.

Жалбоподателят обаче твърди, че е недоволен от коалицията със Зелените, „защото едно е гей, съвсем друго е горски и трябва да се прави разлика”.

Втората жалба е на гражданин на име Цветан Петков Петков, според когото решението за регистрация на „Движение Да, България”, противоречи на материалния закон, а освен това са допуснати и груби нарушения на производствените правила. Жалбоподателят твърди още, че решението имало формални пороци и е издадено в противоречие с целта на закона.

Третата – последна за момента, жалба, е подадена от „Таймс Медиа” ЕООД, според която подписката за регистриране на коалицията е опорочена – имало само един политически субект – „Зелените”. Тази жалба е от днес, 13 февруари, и е подадена два дни след крайния срок.

Самостоятелната регистрация на новата формация „Да, България” на Христо Иванов беше блокирана именно от три жалби в последния момент, затова се стигна и до създаването на коалицията „Движение „Да, България”, в която влизат и Зелените и ДЕОС. За регистрирането на тази коалиция само за ден бяха събрани около 20 хил. подписа.

В края на миналата седмица обаче и коалицията беше атакувана в ЦИК с жалба – подадена от фирма, която твърдеше, че името на новата формация копира нейно наименование, защитено в патентното ведомство.

Очаква се делото във Върховния административен съд по жалбите срещу регистрацията в ЦИК да бъде насрочено в следващите дни. Всички жалби ще се разгледат в едно заседание на съда.