Само три месеца след ремонта подлезът при Окръжна болница в София прокапа, а инсталираните три нови асансьора все още не работят.

Снимка: bTV

Според наематели на магазините течът се е засилил след ремонта, а асансьорите не работят, защото е пълнят с вода.

Снимка: bTV

Сутрин изхвърлям по 4 – 5 кофи вода, споделя магазинерката Катя Нинова. Тече дори от лампата в магазина. Сама е изобретила отводнителна система – с фуния и маркуч. Казва, че е подавала много сигнали, от общината отговаряли, че са безсилни.

Снимка: bTV

Същевременно подлезът е единственият вариант да се премине под Цариградско шосе. Той обаче е и непреодолима преграда за всички трудноподвижни хора в района.

Снимка: bTV

Според хората, които имат магазини в подлеза, един от асансьорите пропаднал след ремонта.

Същите асансьори се инсталират и в подлеза на Плиска, но все още не са пуснати в експлоатация.

Васил Начевски от дирекция „Транспортна инфраструктура“ в Столичната община обясни, че течът в подлеза е причинен от инсталационен колектор на „Топлофикация“. „В момента работят усилено, изготвя се проектно решение, за да може да се изпълни и да се прекрати течът в подлеза“, каза той. За прокапалия асансьор обясни, че вандали са счупили покритието на кабината и от него „се беше наводнило малко“. В момента и този проблем се отстранява.

Иво Иванов от Инвеститорски контрол добави, че основната причина е голямата авария на „Топлофикация“ миналата година в ж.к. „Младост“. „Цялата вода от авариралия колектор се изтегли в тази зона, тъй като е най-ниската част. Не е предвидено аварийно отводняване. Такова е изградено на колелото на 4-ти километър. Миналата седмица се направи разширена оперативка от кмета на район „Младост“, представители на „Топлофикация“ и „Транспортна инфраструктура“. Взе се решение и се предложи детайл за коригиране и изпълнение на мероприятие, което да реши проблема. Срокът зависи от техническия експертен съвет в „Транспортна инфраструктура“, тъй като наложиха допълнителни елементи с цел сигурност и вътре в колектора, не само в зоната, в която покривните панели образуват фуга“.

И двамата увериха, че в момента се работи усилено за отстраняване на проблема.

Според Начевски до края на седмицата асансьорите трябва да бъдат изрядни, за да може комисия от Държавен технически метрологичен надзор да ги приеме и след това предстои държавна приемателна комисия.

Вижте повече във видеото: