Три месеца след трагедията край Своге, където при катастрофа с автобуса загинаха 20 души, започна поставянето на мантинели. От Агенция "Пътна инфраструктура" увериха, че съоръжението ще предпазва от нови подобни инциденти. 

Снимка: btvnovinite.bg

Вчера стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е помолен с писмо от Института за пътна безопасност лично да се заеме с казуса, защото съоръжението не е подменено.

Днес по обяд от пътната агенция започнаха обещаните ремонтни дейности и увериха, че те били по график.

Снимка: btvnovinite.bg

„Предишната мантинела е монтирана, за съжаление не знаем от кого, но не е от Пътната агенция. Това , което в момента се изпълнява е висок клас съоръжение, което от поет ангажимент от Пътната агенция с хората от община Своге пред омбудсмана”, посочи Светослав Глосов, председател на на УС на АПИ.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на пътната агенция, казуса с мантинелите е политически ПР на гърба на АПИ. 

От Института за пътна безопасност благодариха за „светкавичните” действия. „Благодарим на г-н Дончо Атанасов и г-н Глосов, че четири месеца след катастрофата, по график, лично оправиха тази мантинела, която създаваше рискове за хората”, каза Диана Русинова.

Новата мантинела е от най-висок клас, уверяват от АПИ. Такава каквато се поставя на магистрали и високоскоростни пътища.

Очаква се проектът да бъде надграден и ограничителните системи да бъдат подменени не само в 300 метровия участък, а по цялото трасе София – Своге.