Три италиански графини дойдоха в София, за да открият изложба от снимки, пазени десетилетия от тяхната 95-годишна майка – българката Надежда Близнаков.

Снимка: btvnovinite.bg

На една от снимките г-жа Близнаков де Микели Витури е облечена в тракийска носия и е само на пет. Останалите 36 фотоса са били съхранявани в семейството ѝ като стъклени плаки – предходници на диапозитивите. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Един ден, в един стар куфар тя ги намира и решава, че трябва да ги върне в България”, каза Даниела, дъщеря на Надежда.

Надежда Близнаков е потомка на наш дипломат, който използва снимките на лекциите си в Италия, посветени на България. Когато ги видяха в галерията „Квадрат 500”, дъщерите разчувстваха.

Снимка: btvnovinite.bg


„Аз съм за първи път тук, но все едно, че не съм в чужбина. И като си помисля, че тези красиви снимки са пазени толкова дълго време вкъщи, сълзите напират в очите ми”, сподели Кристина.

Преди 20 години българката ги подарява на съпругата на президента Петър Стоянов, която моли фотографът Иво Хаджимишев да ги прояви на хартия.

Снимка: btvnovinite.bg

Даниела, Николета и Кристина де Микели Витури ще присъстват утре на откриването на изложбата „България през стъклото на времето”, организирана от фондация „Ценности”.