Тревожни предварителни данни от преброяването на населението обявиха от Националната статистика. Към 7 септември българите вече сме малко над 6,5 милиона.

За последните 10 години населението в страната ни е намаляло с около 844 000 хиляди или с 11%.

През 1985 г. сме били близо 9 милиона, но спадът започва още от тогава.


Сега обаче отчитаме най-сериозният спад. Няма област в страната с ръст. 

Най-малка остава област Видин с население от 74 000 души. Сериозен спад има и в Добрич, Монтана и Велико Търново, където населението се е стопило с над 20 на 100.

В София област населението е намаляло с 10%. Единствено в столицата сме се увеличили с 14 на сто.

На какво се дължи сериозният спад – проверихме в старата столица, която е намаляла с една пета за последните 10 години.

С близо 23 на сто е намаляло населението в област Велико Търново в последното десетилетие. Сред застаряващите градове е Златарица.

Принудена да се пръсне е фамилията на Митко Болтаджиев.

"Сина ми, снаха ми, внука ми. Племенника ми година е в Англия. Сестра ми е в Италия. Другата племенница ми е в Гърция. Хората отидоха да си изкарват насъщния" , разказа Митко Болтаджиев.

За да задържат младите, от няколко години детската градина е безплатна. Но само от началото на тази учебна година 10 деца са заминали със семействата си в Германия и Англия.

"За да изкарват по-добри доходи и съответно взимат и децата с тях, защото просто нямат избор", обясни Анета Балабанова, учител в ДГ „Славейче“.

"53% се дължи на негативните демографски тенденции, по-голямата смъртност от раждаемост и отрицателния естествен прираст. Останалата част на това намаление се дължи на негативната външна миграция", съобщи Магдалена Костова от "Демографска и социална статистика" към НСИ.

Забелязва се и застаряване на населението в страната.  

"Ако до 92 г. 24% от населението е било до 17 годишна възраст, а 14% от хората са били над 65, то през 2021 година е точно обратното. Имаме 14% население до 17 години и 24 % население над 65 г.", допълни Магдалена Костова.

И още, заради липса на преброители над 1700 участъка са останали необходени. 1500 от тях са в София. Информация ще има, но прогнозна.

„За съжаление, с една голяма грешка заради отказа на част от лицата да се преброят или невъзможността да бъдат преброени след това с преброител“, заяви Сергей Цветарски, председател на НСИ.

Окончателните данни от преброяването ще са готови едва в края на годината. Причината – малкият процент от население, преброило се онлайн.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!