В навечерието на Световния ден за борба с хепатита у нас отчитаме тревожна тенденция за коварния вирус. Около 80 хиляди българи са заразени с Хепатит C, но 90% от тях дори не подозират за заболяването си. 

Причината е, че то протича безсимптомно, понякога в продължение на 30 години, а когато се появят първите симптоми, вече може да е късно – пациентът може да е развил чернодробна цироза.

В риск са хората, претърпели операции или кръвопреливане. Стоматологичните процедури, слагането на татуировки или пиръсинг, също крият опасност от заразяване. Както и употребата на наркотици.

От 3 години Здравна каса поема лечнеието на болните с хепатит C у нас, като при 90% от случаите терапията е успешна. Така около 4000 българи са започнали нов живот.

Сред тях е 40-годишният Ивайло Кънчев от София. Когато разбира, че е заразен, решава, че е обречен.

„В първия момент не можах да повярвам, че може да се случи на мен. Изпаднах в депресия, спрях работа“, казва мъжът.

Първата мисъл на Ивайло е, че болестта е нелечима. Но попада в центъра на Сдружение „Хепактив“, където разбира за съвременното безинтерефероново лечение.
6 месеца по-късно е изчистен от вируса.

И въпреки че лечение вече съществува, болестта е невидима, затова и толкова опасна.

В Центъра за сексуално здраве, където Ивайло започва новия си живот, всеки може да се тества безплатно за хепатит B и C.