Тревожна статистика – над един милиард младежи по света са застрашени от загуба на слуха. Тава показва изследване на Световната здравна организация (СЗО).

Причините – силната музика над 85 децибела, както и неправилното и продължително използване на слушалки.
Срещаме Софи, която излиза за работа. Както всеки ден – със слушалки и силна музика.

„Слушам музика почти всеки ден – по време на работа, понякога в почивките, по време на тренировка във фитнеса, както и когато пътувам за някъде“, обяснява Софи.

Все повече млади пациенти се обръщат и към лекарите заради проблеми със слуха.

„Най-често идват с възпалителни заболявания на ушите. Другото, което е по-рядкото, са уврежданията на нерва. Съветвам да се избягват слушалките, които са мъничките, които се слагат вътре в ушите. Големите слушалки, които са по-стария модел, са по-добри, защото звукът не е толкова концентриран и не отива директно в ухото“, обяснява д-р Николай Бановски, специалист по УНГ.

„Най-масовите си остават малките слушалки в ухото, които се разпространиха в последните години. При тях имаме положителната възможност да се изолира външният шум. Модерните мобилни телефони масово имат вградено инсталирано предупреждение“, каза Богомил Николов от „Активни потребители“.

Малко младежи обаче се информират по темата.

„Няма достатъчно информация, която да виждам през деня в интернет или някъде, но предполагам, че е доста опасно“, твърди Софи.

Според изследване на Мичиганския университет от тази година все по-малки деца са изложени на риск от увреждане на слуха.