Притеснение от екологична катастрофа по поречието на река Марица у жителите на старозагорското село Мирово. Безпокойството им е заради начина, по който фирми почистват наносите по коритото в региона. 

Снимка: btvnovinite.bg

Около 600 души живеят в село Мирово. Поминъкът на хората е свързан с реката. А водата там намалява.

Снимка: btvnovinite.bg

„Къщи има, които се пукат тука. Това почна, откакто направиха и ремонта на пътя и от изгребването на инертните материали”, разказва местният жител Марин Маринов.

От фирмата  подчертават, че не изземат пясък, а почистват речното корито. За да може реката да има проводимост. За целта, отстраняват само наносите. Изгребват ги на дълбочина до метър и половина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Спазваме всяка процедура по проектите, които са ни отпуснати, разрешителните. Ние не можем да ходим, където си искаме”, казва Георги Георгиев -представител на фирмата, почистваща коритото на река Марица.

„Нас това ни е притеснението, че пада нивото на водата в домовете ни”, контрира Минко Петков от Мирково.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз не мисля, че пада заради нашата дейност. Така или иначе, нито има дъждове в последно време, затова нивото на водата е ниско”, казва Красимир Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Падането на нивото на водата не е от това, че няма вода, защото някои инженери казаха, че нямало вода, а нивото защото е огребан пясъкът.С това разкриване, с тези устои на този мост, той след време загива”, смята обаче д-р Петко Петков.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма никаква опасност за моста. Мостът е напълно здрав. Хората могат да бъдат спокойни и спокойно да преминават по моста. Не приемам такива внушения”, категоричен е Илия Златев от ОПУ Стара Загора.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на Мирово Димитър Мурджов е сред строителите на моста. Намаленото ниво на водата той обяснява  с факта, че „по средата на моста си има много наноси,които пречат и водата сега е много бърза и дълбае”. 

Снимка: btvnovinite.bg

Почистването там обаче става със специално разрешение от комисия, назначена от Областната управа. От фирмата вече са изпращали сигнали -към Областно пътно управление и Басейнова дирекция.

„По принцип имаме сигнали, че има нужда от почистване половината ръкав от реката, но няма отговор”, казва Красимир Георгиев.

Дейността на фирмата ще бъде проверена и от Басейнова дирекция.