34-годишният адвокат Никола Минчев беше избран за председател на 47-ото Народно събрание. Той е най-младият председател на Парламента.

Работил е като адвокат и е специалист в сферите на корпоративното право, енергетиката и недвижимите имоти. Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а преди това Немската езикова гимназия в София.

Снимка: btvnovinite.bg

Влезе в парламента като водач на листата на „Продължаваме Промяната“ в Перник. Кандидатурата му подкрепиха 158 депутати, въздържаха се 72 от ГЕРБ и ДПС, а само 1 народен представител гласува „против“.

Новият председател вече има седем заместници – по един от всяка парламентарна група. От „Продължаваме промяната“ това е Мирослав Иванов. От ГЕРБ – Росица Кирова, която остава на тази позиция още от предишния парламент. 

Снимка: btvnovinite.bg

От третата по големина парламентарна сила – ДПС, заместник-председател е Мукаддес Налбант, а Кристиан Вигенин – от БСП.  Председателят на предишните два парламента Ива Митева става заместник от групата на „Има такъв народ“. Заместници са още Атанас Атанасов от „Демократична България“ и на Цончо Ганев от „Възраждане“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Веднага след избирането си новият председател обяви, че очаква законодателният орган да не произвежда скандали.

„Да се води една разумна конструктивна дискусия по същество, без процедурни схватки, без да превръщаме Народното събрание  в място за скандали. Влизам с уважение към институцията, знаейки, че това е огромна отговорност. Запознаване с всички функции, които са свързани с председателството, има и доста административни функции“, каза Минчев.

Снимка: btvnovinite.bgМинчев не можа да си спомни точно кога е получил покана за поста и призна, че тепърва ще свиква с охраната. Женен е, има две деца, обича спорта. „Надявам се, че няма да повлияе на личния ми живот и ще остана същият човек, който съм“, допълни той.

Освен че е най-младият в историята на законодателния орган, Никола Минчев е първият след три дами, застанали начело на институцията -  Цецка Цачева, Цвета Караянчева и Ива Митева.

„Ако има нужда бих помогнала на новия председател, защото е много трудно, когато изобщо нямаш и парламентарен опит“, посочи Караянчева.

Със сигурност той ще работи с Митева, защото тя е една от заместниците му.  

Снимка: btvnovinite.bg

При откриването на парламента президентът Румен Радев обяви, че със 47-ото Народно събрание се слага край на прехода. Бъдещото правителство беше основна тема в кулоарите – очакванията са то да е ясно до 10 декември и да го оглави Кирил Петков.

Парламентарният ден завърши с почти обща снимка вътре в залата.