Трети случай на COVID-19 беше регистриран в Бургас.

Цяло отделение е под карантина, след като стана ясно, че един от лекарите е с коронавирус.

Лекарят е бил контактен с 24 свои колеги от медицинския персонал в болницата, както и с 13 лежащо болни пациенти тук в Отделението по хирургия. Обработването на пробите им ще продължи до късно вечерта. Те се изследват в референтната лаборатория в Бургас, резултатите се очакват утре.

Преди 2 седмици хирургът се върнал от ски ваканция в Пампорово. Продължил да работи още седмица, след което се почувствал зле и излязъл в болничен. Вчера е дал положителна проба.

"Няма инфекция на долните дихателни пътища, това, което е най-страшното при случаите на коронавирус, но, да, има оплаквания, сравнително леко състояние", заяви д-р Бойко Миразчийски – изпълнителен директор на УМБАЛ – Бургас.

Издирени са всички, с които е бил в контакт, докато е бил на работа.  

Под карантина е хирургичното отделение на третия етаж. Затворено е и Отделението по неврохирургия на петия етаж, където са настанени контактните пациенти и медицински персонал.

Д-р Симеон Печев е сред персонала под карантина. 

– Пациентите, които са при нас, остават под наблюдение и се грижим за тях.  
– Лекарите, персоналът как, се чувствате?
– Добре, напрегнати от очакване на резултатите, все пак е притеснително, защото имаме близки, които също са контактни, но да се надяваме, че ще бъде наред", заяви д-р Симеон Печев – хирург, болница "Бургасмед".

"Няма частна практика, бил е на амбулатория. Също са издирени всички пациенти, които е прегледал през седмицата, когато е бил в добро състояние и те също са сложени под карантина", допълни д-р Георги Паздеров – директор, РЗИ – Бургас.

Болницата продължи да приема пациенти.

Следобед под пълна карантина беше поставен и Дом "Майка и дете", заради доказан случай на коронавирус на служител от социалното заведение.

A в предаването „Тази събота“ вицепремиерът Красимир Каракачанов пък обясни, че извънредното положение в страната може да бъде удължено и след 13 април. 

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 866 120 26 633 398 535 3 362 308
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 866 120 26 633 398 535
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer