Трети ден протести с искане пенсионираният директор на Центъра по заразни и паразитни болести - проф. Тодор Кантарджиев, да се върне на поста си.

Пенсионирането на проф. Кантарджиев  било "от днес за утре", обясни той в студиото на "Тази сутрин" по bTV. "Благодарността се появи в късния следобед, когато мои колеги бяха на митинг", обясни той.

Проф. Кантарджиев отправи критики и към начина на управление на кризата и за хода на ваксинационната кампания.

"Тръгнаха да се търсят гршеките, а не се прави това, което трябва. Хората трябва да са мотивирни да се ваксинират. 20 000 ваксини, които се правят, са много много малко", смята той.

Снимка: btvnovinite.bg

Проф. Кантарджиев не е сигурен дали би се върнал Центъра, ако получи това предложение.

В изявление, разпространено от здравното министерство, служебният министър д-р Кацаров отговори на проф. Кантарджиев. "Няма нищо изключително, извънредно или героично един служител на амдинистрацията да се пенсионира", посочи здравният министър.

"Упрекват ме хората, които докараха страната ни да е първа по смъртност, последна по тестове и последна на ваксинации", заяви  д-р Стойчо Кацаров по-късно в предаването "Лице в лице". 

Той посочи, че няма лични мотиви за освобождаването на проф. Тодор Кантарджиев.

Новият директор - проф. Ива Христова, с която проф. Кантарджиев работи повече от 10 години, заяви, че е била изненадана от пенсионирането му.

"За мен ще е удоволствие да работим като тандем и той трябва да знае, че го искаме и винаги ще има място в института", отбеляза тя. 

А протестите продължават, докато колегите на проф. Кантарджиев постигнат искането си.