Трети пореден ден заплашителни имейли вдигнаха под тревога училища в 8 области у нас. Новата серия от предупреждения е отправена към учебни заведения в София, Бургас, Варна, Ямбол, Сливен, Плевен, Добрич и Стара Загора. Сигналите отново са получени онлайн.

Заплашителни имейли отново бяха изпратени до учебни заведения в София – до 21 днес.

Този път обаче до някои не бяха изпратени заплахи за поставено взривно устройство, а друго притеснително съдържание. Това е и причина някои училища да не бъдат евакуирани. Учителите се тревожеха и чакаха инструкции от полицията как да реагират, децата останаха в клас. Други играеха на двора.

Вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи, че се работи на територията на няколко държави, а водещата версия е хибридни атаки.

„Говорим за хакери и за тяхната връзка евентуално с една или друга държава. Ако някой смята, че съм визирал Руската държава – не, не съм визирал Русия. Службите за сигурност следят тези процеси и няма никакво основание за притеснение. Ще направим всичко възможно да няма основания за притеснение, независимо от постъпващите заплахи“, обяви министърът.

Училищата във Варна не затвориха врати, но полицейското присъствие беше засилено. В Бургас при 17 сигнала бяха затворени 16 училища.

„Някои го приеха с усмивка, не се чувстват застрашени, докато други от по-мъничките наистина се разстроиха и се наложи да ги успокояваме“, коментира Камелия Цветанова, класен ръководител на 1. клас.

Заплахите създадоха главоболия за родителите.

„Не е никак нормално и малко извратено да се подиграват с малки деца, под всякаква критика е това нещо. Дано скоро да се справяте властите с проблема“, каза Петър Парушев.

Осем училища в Ямбол бяха евакуирани след заплашителните  съобщения по електронната поща. Притеснени родители изведоха децата си. В Добрич 15 училища получиха имейли със заплашително съдържание. А в Сливен въпреки тревожните имейли часовете не са прекратени.

Вътрешният министър съобщи, че работна група ще изготви процедура за реагиране при заплаха за бомба до 31 март. А до 31 май ще се актуализира Националният план за противодействие на тероризма.