15 области у нас са в плен на британския вариант на коронавируса. Точно една година след първия случай у нас, се оказваме в началото на трета вълна, заради която болниците лавинообразно спират плановите операции.

По-заразната британска разновидност е доказана в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково и Ямбол.

Засега другите видове - южноафрикански, бразилски и нигерийски, не са потвърдени у нас.

Най-високата заболеваемостта е в област Плевен. Там стават задължителни и маските на открито, а от четвъртък се спира плановият прием.

Днес това вече е факт в София, Бургас, Ямбол, Велико Търново, Пазарджик, както и в Шумен и Нови пазар и една от болниците във Варна.

От регионалната здравна инспекция в Стара Загора казаха за bTV, че утре ще решават дали да спрат плановата дейност. Утре решават в Пловдив и Плевен.

В столицата ситуацията също се усложнява. В болница "Св. Анна", например, от 210 легла за болни с COVID-19 свободни са едва 10. 

Повикванията в спешна помощ за болни с коронавирус са се увеличили, разказва диспечерът Росица Велкова. В момента за 12 часа - от около 400 спешни сигнала, около 100 са за заразата.

"Най-често звънят с повишена температура, болки в гърдите, пневмония. Някой поддържат температура по 10 дни при назначена терапия. Няма повиквания, които да нямат спешност", казва Росица Велкова.

Нарастването все още е плавно, но и в момента екипите работят извънредно.

Засега места в болниците има. Натиск обаче вече се усеща. В "Св. Анна", например преструктурират цели отделения. Сред тях - кардиологичното, което д-р Прокопова ръководи.

"Самият факт, че се наложи наново да разкрием всички отделения, с които бяхме снадени през ноември, говори, че макар и не лавинообразно, вълната си нарасна. Според мен болниците започнаха да се запълват на 90%", обяснява д-р Рада Прокопова.

Освен Бургас, Шумен и София, плановият приемът и операциите се преустановяват и в Ямбол.

Плановата дейност спира и в Благоевград - към момента там няма нужда от разкриване на допълнителни легла.

Не такава обаче е ситуацията в Бургаско. Там леглата за COVID болни се увеличават за трети пореден път. Преструктурирането е за сметка на други 7 отделения. Свободните места за COVID са 20.

Междувременно, имунизирането продължава,  в момента - с хора по ваксинационния план и членове на избирателните комисии.

Днес пристигнаха 21 000 дози от ваксините на "Пфайзер" и "Бионтех". До края на седмицата очакваме две пратки на "АстраЗенека". До края на месеца пък очакваме 85 000 дози от ваксините на "Модерна" и над 100 000 дози на "Пфайзер" и "Бионтех".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!