Нарастване на смъртността от COVID-19 у нас, невиждано от миналия септември, отчетоха от Националния оперативен щаб.

Наблюдава се двуцифрен ръст както при заетостта в болниците, така и в интензивните отделения.

Европейската агенция по лекарствата проверява партида от ваксината на „АстраЗенека“, която е стигнала и до нашата страна. Причината е смъртен случай в Австрия и данни за по-тежки странични реакции в няколко европейски държави.

Снимка: bTV

Епидемичната ситуация у нас продължава да се влошава, отчитат здравните власти. Ръстът в заболеваемостта е рязък, а заразените вече са 380 на 100 хиляди души.

Само една област остава с по-ниска заболеваемост. Всички останали райони са в критичната зона, а в Плевен заболеваемостта вече надхвърли 600 на 100 хиляди души.

Отчита се и увеличаващ се натиск върху болниците - заети са 58 на сто от болничните легла за пациенти без усложнения и 65% за болни със.

В София са заети около половината легла за пациенти с COVID, а заетостта на интензивните легла е 70%.

В "Пирогов" хоспитализираните се увеличават, но все още има места. В "Пирогов" заетите легла са 350 от 440.

При тази обстановка здравният министър заяви, че засега не се предвижда национално затягане.

Точно преди година - доц. Атанасов е лекарят, който диагностицира и лекува първите случаи на COVID-19 за София. Хиляди случаи по-късно вече забелязва, че заразата има свой ход.

„Ноември ни затрупаха много пациенти, но сега се покачват плавно, но упорито. Имахме 70 лежащи болни през януари. Към днешна дата гоним 300 пациенти“, обясни доц. Петър Атанасов.

Забелязва, че пациентите търсят лечение късно. Така си обяснява и повишената смъртност, както и по-честата нужда от лечение при млади пациенти.

„Това са хората, които издържат най-дълго, най-коварният период. Те са здрави и силни и не обръщат внимание“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Някои от болниците вече са с напълно изчерпан капацитет, съобщи началникът на щаба ген. Мутафчийски. Във Военномедицинска академия леглата намаляват все повече.

„Трансформирахме изцяло за COVID клиниките по ендокринология и нефрология. В момента от тях имам само 5 свободни легла, при трима чакащи в спешното отделение”, обясни началникът на ВМА.

Снимка: bTV

Отчита се и рязък скок в смъртността.

„Много стръмно покачване на кривата. Такова, каквото не сме имали от септември насам“, каза още Мутафчийски.

При тази ситуация  - мерките засега остават локални.

„Пълен локдаун. Затворете всичко. Сложете час. А аз смятам, че българското общество не е готово за такъв тип решения. Не защото не е медицински обосновано. А защото хората не са готови за това“, заяви здравият министър Костадин Ангелов.

„Няма граница на мерките. Има разумен компромис така, че да не затрием икономиката и да държим под контрол епидемията“, добави Кунчев.

Здравните власти казаха, че не могат да се ангажират с конкретни числа, при които биха затегнали мерките на национално ниво.

новите случаи са малко над 2700, което на практика означава, че вески пети изследвал се е заразен.

Хоспитализираните продължават да се увеличават и вече са близо 6400. 97 души са починали. 2500 са излекувани.

При тези показатели - началникът на щаба каза, че сме на нивата от началото на ноември.