Трайно подобрение в епидемичната обстановка бе отчетено на Националния оперативен щаб точно един ден, след като разбрахме, че се закрива.

Бяха направени уточнения, че отговорност за управлението на епидемията у нас носят здравният министър и главният държавен здравен инспектор. А брифингите ще продължат.

Днес беше загатнато за разхлабване на мерките. По-късно стана ясно и кои ще отпаднат от понеделник -  ще могат да работят  детски центрове, клубове при капацитет до 50%

Допуска се и провеждането на семинари, изложения и други, със заетост до 50% от капацитета на помещението, при дистанция от метър и половина и с носене на маски. При същите условия ще работят и театрите, кината и музеите, както и спортните зали и спа центровете.

Разформироването на Националния оперативен щаб е логично според здравния министър, защото следващият ще направи нов.

Точните мотиви за промяната не станаха ясни - не бяха посочени и от пресслужбата на Министерския съвет вчера. Генерал Венцислав Мутафчийски също не коментира.

Така - отговорност за управлението на епидемията у нас носят здравният министър, който издава заповедите за противоепидемичните мерки, и главният държавен здравен инспектор, който предлага какви да са те. Ваксинационният щаб продължава да функционира.

„До края на юни очакваме 3,5 милиона дози от ваксината на „Пфайзер“, около 450 хил. на „Модерна“, 1 млн. от оксфорсдската и половин милион на „Янсен“, каза проф. Красимир Гигов, председател на Националния ваксинационен щаб.

Костадин Ангелов допусна три сценария за постигането на колективен имунитет.

„Оптимистичен сценарий - колективен имунитет в края на юни. Реалистичен -в края на юли, и песимистичен - постигане на колективен имунитет в края на август“, заяви Ангелов.

Възможно е скоро да заговорим за български щам на коронавируса. В  Северна България е установена нова мутация - при две жени, които са се лекували у дома и вече са здрави.

Засега няма щамове, върху които ваксината да не действа изобщо, и които да не могат да се диагностицират с наличните тестове.

Новите случаи са 2185. Излекуваните са почти 3400. Според здравните власти вече е трайна тенденция оздравелите да са повече от заразените.

Смъртността остава висока - 108 души са загубили битката със заразата. Над 9500 остават в болница. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!