Въвеждат трета бустерна доза от ваксината срещу COVID-19 в страната, потвърдиха за bTV от Министерството на здравеопазването. На среща със служебния кабинет туристическият бранш поиска стимули за ваксиниране.

Третата доза ще бъде от препарата на „Пфайзер“. Тя ще може да се прилага и на хора, които са си поставили първите две дози от останалите ваксини.

Снимка: bTV

Подсилващата доза ще се препоръчва предимно за хора с имунен дефицит, за онкоболни, трансплантирани, както и за възрастните над 65 години., хората от социални заведения и старчески домове, както и пациенти, които не са изградили достатъчно силен имунните след първите две дози.

Тази доза вероятно ще се поставя осем месеца след втората и ще се прави за подсилване на имунитета.

Вторият живот на Александър Павлов започва след трансплантация на сърце преди седем години. Ваксиниран е с две дози от препарата на „Модерна“, за да се защити срещу COVID -19.

“Вътрешно се чувствам малко по-сигурен след двете ваксини, но все пак това не ми дава пълна свобода и остава същото пазен“, смята той.

Снимка: bTV

Имунната система на Александър е крехка и той продължава да се пази. Готов е да си постави и трета ваксина, ако лекарите му препоръчат това.

„Може да се каже, че почти нямам имунна система,  тъй като всеки ден с лекарствата, които пия, я потискам“, добави той.

Трета бустерна доза да се разреши именно за най-уязвимите предлагат експертите. Според проф. Ива Христова данни от проучвания показват, че след подсилване на изградената защита антителата се увеличават 50 пъти.

„Експертният съвет излезе със становище за определени рискови групи да бъде препоръчана бустер доза. Рисковите групи са хора с имунен дефицит, например при ХИВ инфекция, но и хора, които са онкоболни, терапия с кортикостероиди. Ще се препоръча и възрастни над 60 г.“, добави тя.

По думите на проф. Христова ваксинацията при възрастните е важна и за да бъдат предпазени децата, които не могат да се имунизират. При тях в риск от по-тежко протичане на заболяването са тези с наднормено тегло и с хронични заболявания.

„Трябва да се различава бустерна или допълнителна доза - допълнителната е за лица, които не са изградили имунитет,  и тя се прави 28 дни след втората, а бустерната осем месеца след втората, т.е. за подсилване на имунитета“, обясни тя.

В началото на октомври ЕМА ще вземе решение по въпроса с прилагането на трета, поддържаща доза от ваксината „Пфайзер“.

От здравното министерство съобщиха, че 230 000 български граждани на и над 65 г. могат да се ваксинират срещу грип безплатно. Общо 390 000 противогрипни ваксини са осигурени за България тази година.