За трети път беше блокирана пешеходната пътека в Благоевград, на която вчера беше убита 19-годишна студентка. Колеги и приятели на момичето настояха да бъде упражнен контрол от Пътната полиция и общината в града, така че движението на автомобили да не застрашава човешки животи. 

19-годишното момиче загина, след като беше ударено от камион на пешеходна пътека в Благоевград вчера. Инцидентът стана минути преди 9 ч. на кръстовището на улиците „Славянска” и „Дойран”. 20-тонният камион, натоварен с пясък, е управляван от 53-годишен водач.

Причината за инцидента все още се изяснява, има образувано досъдебно производство, съобщи шефът на КАТ в града Данаил Стоицов. Най-важното според него е, че това кръстовище е обезопасено и сигнализирано с необходимата сигнализация, а правилата за движение трябва да се спазват.

Кръстовището е пиково, а според хората липсата на контрол от страна на институциите, е основният проблем. Много коли паркират неправилно по платната, което намалява видимостта. Всички там карат с висока скорост, а сигнали за това кръстовище се подават от 2014 г.., казаха протестиращите.

С новите изменения на Закона за движение по пътищата са наложени 1500 глоби в целия Благоевград за неправилно паркиране, съобщи шефът на КАТ.

Той призова всички да подават сигнали за неправилно паркиране. "Това е платно с 4 ленти, две от тях са заети с паркирали коли и трябва да се осъществява непрекъснат контрол, за да започнат да свикват, че трябва да се спазват правилата за движение", допълни той.

Според кмета на Благоевград Атанас Камбитов ако се сложи светофар на това кръстовище, основната пътна артерия щяла да бъде блокирана за колите.

Кръстовището е с необходимата пътна маркировка, вертикална, хоризонтална, включително и надписите – „Погледни вляво и погледни в дясно”, допълни кметът. Той уточни, че паркирането в този район е извън синята зона и нямат правомощия да репатрират автомобилите.