Провеждането на първото заседание на парламента е на ръба.

Народното събрание се мести за втори път през последната година в условия на пандемия.

Най-общо казано – ако утрешното заседание мине без гафове, това ще е цяло чудо. Сградата не е използвана от 6 месеца, а техническите средства от нея са извадени, за да бъдат преместени в бившия Партиен дом, където е новата пленарна зала на парламента.

Няма озвучаване, камери и пултове за гласуване.

Няма стаи на парламентарните групи и всичко от вътре е изнесено, свидетелстват хора, които са били там.

В последните часове преди заседанието техници прокарваха кабели, а майстори извършваха ремонт.

Бившите депутати от 44-тото Народно събрание, които бяха преизбрани, казват, че не са влизали още в сградата.

„Обезкостена е. Пултове, табла, системи – всичко е махнато и не съм влизал. Първото заседание може да мине спокойно, но оттам нататък е пълен абсурд да продължаваме тук. Тук няма и никакви стаи – всичко е изпразнено, хвърлиха се огромни средства даже за преместването в онази сграда“, разказа депутатът Петър Кънев.

Утре в залата ще работят два микрофона – на председателското място и на трибуната за изказвания. А гласуването ще е по стария начин – с вдигане на ръка и броене.

Все още не се знае как ще се разпределят стаите в новото старо Народно събрание. Там те са много малко – 9 на брой, и цари териториален недоимък.

Но ключовото е, че поне по първоначален замисъл журналистите няма да пребивават в мазето и ще имат достъп до народните представители.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!