Треска за злато кипи в Брезник. Страстите в градчето се развихриха, след като Регионалната инспекция по околната среда и водите даде зелена светлина на проекта за добив на злато и сребро в района. Болшинството от хората се надяват да получат работа в златната мина, но има и недоволни, които се тревожат, че мината в брезнишко ще съсипе земята и водата в района.

Притиснати от мизерията, хората в Брезник мечтаят за злато. Бъдещето си виждат в мината, която ще им даде хляб и работа. Стотици са кандидатите за работа в златната мина, защото заплатите ще надхвърлят 1000 лева месечно.

„В етапа на експлоатация по първоначални предвиждания се очаква да бъдат ангажирани около 440 души пряко заети в производството. В миннообогатителния комплекс, като това покрива абсолютно всички дейности”, обясни Ваня Делева.

Производството може да замърси района, контрират противниците на мината в Брезник. Тревогите им са свързани и с подземните взривове, които могат да им съсипят къщите, и със страховете от болести и безводие.

„Няма да има въздействие, което да доведе по съществена промяна на качествата на въздуха или питейните вода, което да доведе до риск за здравето на охрата”, гарантира шефът на РИОСВ-Перник, Пламен Ангелов.

В местността Милин камък край Брезник лежат близо 15 тона злато и 60 тона сребро.