Дефицит в аптеките на противовирусни предпазни средства и маски за лице. Търсенето е скочило драстично, а производителите се задъхват да задоволят нуждите на населението.

В аптека трудности с доставките на медицински маски има от около месец. А от седмица количествата са изчерпани.

Снимка: bTV

"Има внос в България, но количествата са ограничени, като че ли има преразпределение само към определени аптеки", смята Саад Алуани, магистър - фармацевт.

"Медицинска сестра съм и знам, че трябва да се ползват", споделя  
Росица Попова, пациент.

Снимка: bTV

Аптеките у нас основно се зареждат с маски от Китай и от няколко европейски държави. Заради коронавируса обаче китайските производители трудно задоволяват местните нужди, затова се задъхват и за тези на останалия свят. Дори започва обратния процес - от други държави да внасят в Китай.

Снимка: bTV

"Светът е изправен пред сериозен проблем на пазара на личните предпазни средства. Търсенето е около 100 пъти по-голямо от нормалното и цените са до 20 пъти по-високи", каза преди дни Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация.

В аптеките у нас цените на маските за еднократна употреба най-често варират между 10 и 40 стотинки за бройка, в зависимост от характеристиките им. Китайските са най-евтини и свършват първи.

Без значение с каква маска ще се сдобиете – дали ще е розова с картинка на котки, или не – трябва да знаете, че животът й е до 3 часа, след което трябва да я смените с друга.

От Асоциацията на търговците на едро у нас заявиха за bTV, че не може да се говори за сериозен проблем с доставките. В част от складовете - маски наистина няма, но в други - те са налични.